octombrie 9

0 comments

Primul meu Maraton – MPC – Maratonul Pietrei Craiului

M-am decis subit sa alerg. Nu stiu de ce, asa am simtit. In Crai. 38 km cu 2300 m diferenta de nivel..

Nu am alergat niciodata macar 30 km la un loc 🙂 In niciun caz pe munte  – am avut mereu perceptia ca eu nu sunt alergatoare si ca nu-mi place deloc sa alerg la deal.

Dupa ce am ajuns la finish, am tras concluziile. A fost un maraton din care am invatat enorm de multe lucruri…

…pana acum nu aveam repere legate de alergare, nici ale mele cu mine, nici raportate la ceilalti. Acum am. Stiu ce pot si cand pot fata de alti alergatori montani. Stiu cat pot eu sa rezist, stiu cand as putea fi mai rapida sau cand ar trebui sa incetinesc ritmul.

…o competitie de anduranta as defini-o 50% antrenament, 30% nutritie (hrana, hidratare si odihna), 20% strategie. Mie mi-a lipsit cu desavarsire strategia.

 

Cu o saptamana inainte de maraton (cam atunci am decis sa particip), am inceput antrenamentul specific 🙂

  • Sambata: tura de alergare in Postavaru si putin catarat la stanca
  • Duminica 14.5 km in Delta Vacaresti
  • Luni : catarat la sala
  • Marti: 45 min trepte in Carol
  • Miercuri: catarat la sala
  • Joi: alergare lejera pe pista din Lia Manoliu (aprox 4.5 km)

E drept, veneam cu un bagaj solid din urma, din antrenamentele pe munte.

Aici nu am schimbat mare lucru. Problema mea cea mai mare este ca nu functionez bine decat cu dietele low-carb – lucru care nu ma ajuta foarte mult pe efortul cardio sau viteza. La finalul turei am tras concluzia ca functionez bine in turele de anduranta si pot optimiza viteza mult mai bine decat altii dupa jumatatea cursei.

Hidratarea este foarte importanta. Spre deosebire de turele de alpinism (am facut Matterhornul – ziua de varf – cu jumatate de litru de apa), alergarea cere foarte multa apa.

Odihna – stim cu totii cat de important este sa dormi suficient inainte de un maraton :)[

Strategia face diferenta. Nu antrenamentul, nu partea de nutritie, cat strategia. Sau cum imi place mie sa spun – alergatul inteligent 🙂

Hai sa ne uitam putin pe profilul turei pe Strava:

– 7:48 ore in total dintre care 40 minute state PE LOC la coada dupa Saua Funduri. Adica un fel de 7 ore, dar n-au fost 7, ci aproape 8 pe ceas, dintr-o greseala de incepator 🙂

– 6:05 moving time – OMG, pe undeva am mai pierdut o ora. As putea spune ca am fost HORROR in materie de strategie. Mai ales ca NU am avut momente in care sa simt nevoia sa ma odihnesc in repaus, as fi mers/alergat in continuu.

Concluziile mele:

  • Este util sa cunosti traseul, eventual sa il parcurgi inainte cel putin o data.
  • Sa analizezi dozarea efortului pe urcari si coborari
  • Sa analizezi pozitionarea punctelor de alimentare si sa decizi cata apa cari dupa tine, ce mananci si cat si cand.
  • Sa NU ramai in coada turmei la start. Aceasta greseala de incepator m-a costat cel putin o ora si jumatate din timpul total pentru ca am prins toti alergatorii (care n-au vrut sa lase pe nimeni sa depaseasca) impotmoliti pe potecile inguste, pe urcare si o coada la coborarea din creasta care m-a tinut pe loc 40 de minute. Multi considera acest maraton ca fiind tehnic, insa pentru mine a fost extrem de abordabil terenul datorita experientei anterioare pe munte.

 

…alergatorii nu cunosc toti ce inseamna etica. Mi-am luat cateva coate si bete in picioare si multi au refuzat sa faca loc pentru depasiri.

…muntele m-a invatat sa rezist. M-a invatat sa nu fiu deranjata de ideea ca ‘mai avem o urcare lunga si grea’. Muntele m-a invatat sa calc mai bine pe pietre, sa alerg mai bine pe coborari, sa fiu constanta in ritm (mai ales ritm cardiac) pe urcari.

…am crezut ca sunt buna pe urcare, slaba pe coborare si plat.

….am aflat ca sunt nu destul de buna pe urcare si plat & sunt foarte buna pe coborare

Faptul ca m-am plasat intr-un context, poate prea brusc, prea exagerat (dar dupa ce urci si cobori Matterhornul, perceptia si toleranta la efort se schimba mult – orice altceva ti se pare gestionabil) m-a ajutat sa-mi dau seama in ce directie pot evolua si unde mai am de lucru.

Si-acum sa inceapa distractia 🙂

Run smart!

We are loved ❤️

 

Echipament folosit:

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}