mai 17

0 comments

Cascada Stânișoara (Cozia)

In incercarea de a gasi un traseu accesibil pentru a-l face singura intr-o zi, in conditiile in care in Bucegi si Fagaras au anuntat ploaie, mi-a tot venit in minte muntele Cozia. Asa ca am decis sa pornesc spre acolo.

Din Bucuresti, am plecat (destul de tarziu, ce-i drept, din cauza unor mici probleme cu un far la masina) spre Pitesti si mai departe spre Calimanesti.

Mai multe trasee duc spre varf / cabana Cozia, insa l-am ales pe cel care pleaca de la Manastirea Stanisoara pentru ca intelesesem ca pot merge cu masina pana acolo (pana la Manastire) si ma gandeam ca pot scurta din drum. Ei bine, nu a fost chiar asa.

Inainte de intrarea in Calimanesti, am luat-o pe centura, spre Pausa – la un moment dat (exista si un indicator vizibil), se face dreapta pe un drum destul de ingust (incap 2 masini, mai greu, dar incap) spre intrarea in Parcul National Cozia. La intrarea in parc, era un domn care mi-a explicat in mare traseul si m-a avertizat ca nu pot face traseul dus intors pe lumina.

De la intrarea in parc pana la Manastirea Stanisoara sunt 7 km de drum forestier care se pot face cu masina. Am decis, insa, la indicatiile domnului de la intrarea in parc sa fac drumul pe jos pentru ca masina mea are garda la sol foarte joasa si nu am vrut sa risc sa sparg bara. Insa, cu un logan sau golf (sau orice masina cu garda normala la sol) se poate urca lejer pana la Manastire, chiar si in conditii de ploaie pentru ca drumul este pietruit. Drumul forestier este foarte linistit, cu un vibe extraordinar pe care nu l-am mai simtit cred nicaieri.

Dupa cei 7 km, am ajuns la Manastirea Stanisoara, un loc absolut senzational, cu mult verde, liniste, animalute ale calugarilor, cantec de greieri si pasari. Pentru ca norii negri incepusera sa cearna ceva ploaie (care parea sa se inteteasca) si era destul de tarziu, am ales sa merg la cascada Stanisoara.

Manastirea Stanisoara se afla la baza masivului, cabana si varful se vad si par relativ aproape 🙂 Traseul spre cabana si varf incepea prin dreapta Manastirii (cum te uiti la ea), pe banda albastra si era estimat la 3 ore pe marcaje.

La cascada se ajunge prin stanga Manastirii, pe traseul marcat cu bulina rosie. Terenul prin padure este destul de accidentat, cu pietris umed pentru ca se merge pe firul vaii, insa este superb. Cascada in sine este un loc minunat din care nu-ti mai vine sa pleci. Nu am contorizat cat am facut de la Manastire la cascada, dar nu cred sa fi fost mai mult de 30-45 minute. Dupa ceva timp petrecut uitandu-ma la ceas sa verific apusul – nu de alta, dar trebuia sa ajung inapoi la Manastire si inapoi la masina si in Sibiu (adica inca vreo 4 ore in total – putin trase de par, recunosc:) ), am reusit sa ma despart de minunatul loc.

Ce stiu sigur este ca ma voi intoarce pentru vibe-ul pe care l-am simtit, pentru padurea minunata, pentru liniste, pentru munte. Data viitoare voi urma traseul ce porneste de la Turnu Rosu pana pe varf . Asa ca revin cu impresii 🙂

Trasee catre varf/cabana Cozia:

 1. Gara Turnu (310m)-Curmatura la Troita (673 m.)-Muntele Scortaru-Muchia Turneanu-Cabana Cozia (1573). Diferenţă de nivel 1263 m. Timp de mers 5-5 1\2 ore. Marcaj : bandă roşie. Traseu dificil iarna pe zapada.

   2. Gara Lotru (317m)-Vărateca-Muchia Urzicii- Stâna din Rotunda-Vf. Cozia(1668m). Diferenţă de nivel 1351 m. Timp de mers  4-5 ore. Marcaj : bandă albastră. Traseu dificil iarna pe zapada.

   3. Gara Turnu  (310m)-Pietrele Roşiei ( 750 m.)- Muchia Turneanu-Vf. Cozia(1668). Diferenţă de nivel : 1358 m. Timp de mers 5-5 ½ ore.Marcaj : triunghi roşu, apoi bandă roşie. Traseu dificil iarna pe zapada.

   4. Mănăstirea Stânişoara (720m) – Muchia Vladesei-Durduc (1568m)- Vf. Cozia (1668m).Diferenţă de nivel 948 m. Timp de mers 4-5 ore.Marcaj : bandă albastră. Traseu dificil iarna pe zapada.

   5. Vf. Cozia (1668m)- Curmătura Mocirle ( 1427m.)- Vf. Omul (1558 m.) –Muchia Şirul de Pietre- Satu Pripoare (520m). Diferenţă de nivel 1148 m. Marcaj : cruce roşie. Timp de mers 3-4 ore. Traseu dificil iarna pe zapada.

   6. Brezoi (640m)- Valea Dăneasa – Poiana Tarsa (1280m). Diferenţă de nivel 940 m. Marcaj : punct roşu. Timp de mers 3-4 ore. Traseu dificil iarna pe zapada.

   7. Gura Lotrisorului (300m)- Valea Lotrisorului- Poiana Tarsa (1280m). Diferenţă de nivel 980 m. Marcaj : bandă albastră. Timp de mers 2-3 ore. Traseu relativ usor.

   8. Castrul Roman Arutela (300m)- La Troita- Mamastirea Stanisoara (720m). Diferenţă de nivel 420 m.  Timp de mers 2-3 ore. Traseu relativ usor în orice sezon.

   9. Brezoi (640 m.)– Vârful Ţurţudan – Vârful Poiana Suliţa –Valea Călineşti- sat Călineşti (340 m.). Diferenţă de nivel  300 m.Timp de mers 4-5 ore. Traseu relativ uşor în orice sezon.

Info via www.cozia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}