decembrie 6

2 comments

In afara zonei de confort. Cele 2 tipuri de rosu.

De ce? Nu e periculos? De ce sa risti atat?

Probabil si pentru mine este inca o diferenta mare ( si nu de inaltime 🙂 ) intre tocurile de 10 + rochiile din timpul saptamanii SI bocancii de 2 kg de care trag pe munte. M-a surprins mama, in tura din Crai cu un telefon in timp ce urcam la frontala, eram infipta in zapada pana la genunchi si cu mainile inghetate. Nu i-am raspuns. A sunat din nou, insistent. M-am oprit, mi-am scos manusile ude:

Eu: Da! (pe un ton rastit)

Mama ( tragand dintr un fum de tigara si cu o lejeritate care m-a facut sa ma enervez): Ce faci, Alex?

Eu: Te-am rugat sa NU ma mai suni tu cand stii ca sunt pe munte, sa astepti sa ti scriu eu! Sunt fix pe un culoar de avalansa si tu insisti.

Mama: Pai credeam ca esti intr-o cabana la caldura.

Si s-a incheiat discutia foarte rapid dupa. Insa am avut un soc: mama habar n-avea ca eu urma sa dorm aici (desi ii comunicasem): ca usa de la refugiu nu se inchide bine si ca, practic, urma sa dorm in viscol, la vreo -10 grade pe un pat din fier. Si nici oamenii din jur care isi imagineaza ca de fiecare data cand merg pe munte arunc cu milioane sau sute de euro doar pentru ca aud cuvantul ‘Alpi’ nu stiu aceste lucruri.

Sau ca mainile mele arata asa:

Iar rochia cu tocuri nu o voi putea asorta niciodata cu unghii lungi si colorate frumos la maini.

Sau ca nu mai pot purta sandale ( din cauza espadrilelor de catarat).

De ce am mainile aspre? 

Daca e periculos? 

Da! Intotdeauna. Insa asa invat RESPECTUL. EU am ales sa-l invat asa.

Asa invat SMERENIA fata de lucrurile mai mari decat mine (decat muntele).

Asa invat FRICA – fata de natura, de hazard, de soarta, de viata.

Asa am invatat SA MA OPRESC – da, intotdeauna ma voi opri cand voi considera ca nu sunt suficient de pregatita sa continuu sau cand riscul este prea mare ca sa-l pot gestiona. Pentru ca VIATA si CORPUL meu sunt cele mai importante atat cat voi trai.

Am invatat SA CONTINUU cand cred ca nu mai pot – nu e niciodata usor pe munte, niciodata! Mereu vor fi situatii altfel decat data trecuta. Adesea am simtit ca nu mai pot, dar am mai facut un pas mic si inca unul – pana am ajuns pe varf.

Si asa am invatat ca mereu mai poti putin, iar cu pasi mici, mici de tot ajungi pe varf.

Am invatat ca varful e doar jumatatea drumului. Pe coborare trebuie sa fiu suficient de lucida, cu suficient de multa energie ca sa ma pot intoarce in siguranta.

Am invatat ca SUNT PUTERNICA. Noi toti suntem, dar nu vrem sa vedem asta si ne autolimitam. Suntem incredibil de puternici si de rezistenti. Capabili de ATAT de multe!

Am invatat SA MA AUD in linistea muntelui. Sa ma aud pe mine, departe de zarva urbana si claxoane si nervi, cu viscolul pe fundal.

Am invatat SA ASCULT SI SA SIMT NATURA – care mereu ne spune cate ceva. Si apoi, prin asta, am invatat SA AUD SI SA SIMT OAMENII. Chiar si cand ei nu-mi vorbesc. E amazing sa simti vibeul celor de langa tine, sa le auzi sufletul si mintea.

Da, si TU poti face asta. Si e atat de frumos sa simti oamenii!

Am invatat SA TRAIESC in prezent. Pentru ca:

– In viata reala, nu conteaza ce am facut ieri  =  (echivalentul situatiei pe munte) nu conteaza de unde am plecat in traseu

– In viata reala, nu stiu ce va urma =  (echivalentul situatiei pe munte)  nu stiu ce urmeaza dupa o muchie sau daca pot trece un pasaj sau daca pe creasta e vant puternic sau nu

– dar stiu ca singurul lucru care conteaza este ce fac ACUM si AICI. Viitorul depinde de cat de bine gestionez momentul prezent – pe munte: sa evit o cadere, un pasaj riscant, sa ma uit mereu in jur si sa analizez in perspectiva traseul, chiar si cand pare foarte banal (un lucru minor iti poate schimba tot viitorul – de exemplu, o radacina de copac pe care poti aluneca pentru ca te ai uitat o secunda la partenerul de traseu poate rezulta in picior rupt si pauza temporara sau definitiva de la mers/alergat/ski/motor).

Cred ca avem nevoie sa invatam lectii. Lectii care vin succesiv, care vin fie ca vrem, fie ca nu vrem. Si mai cred ca suntem suficient de inteligenti incat sa ne alegem singuri circumstantele din care invatam, decat sa le primim fortat, neasteptat si cu soc de la viata.

Eu am ales Muntele si apoi motorul. Si or sa mai vina :).

Sunt riscurile mele asumate, analizate si acceptate.

Alege-ti singur ‘raul’ pe care-l poti duce, ca sa nu te surprinda. 

Si nu uita sa traiesti.

Viata e magie, oamenii sunt frumosi!

Photo 1 credit, pozitia gheata: Igu 🙂
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}