iulie 27

0 comments

Creasta Vartopel – Arpasel, 1B-3A, Muntii Fagaras

Este a 3a oara cand incerc sa intru in aceasta creasta si sa o parcurg. O prima incercare a fost in iarna 2016-2017, tura in care am renuntat pentru ca riscul de avalansa era mult prea mare. O a 2a incercare a fost in vara lui 2017, insa.

Sursa foto aici.

De data aceasta, ne-a primit. Dupa multe zile ploioase, Muntii Fagaras ne-au intampinat cu o prima zi de soare si multe siroaie de apa ce se scurgeau din munte peste tot. Am fost nevoiti sa deviem de la traseul marcat pana la refugiul Fereastra Zmeilor (2050 m) din cauza volumului mare de apa.

Detaliile turei

Plecare din zona cabanei Capra. Am urcat la refugiul Fereastra Zmeilor pe traseul marcat, apoi in fereastra Zmeilor si, de acolo, am continuat in stanga (aici nu veti mai gasi marcaj, insa poteca se distinge foarte clar) pe creasta pana am ajuns in creasta Vartopelului. Creasta Vartopelului, pana pe varful Vartopel se parcurge destul de lejer (atentie! Acest aspect este relativ si depinde mult de experienta voastra si de toletanta la expunere).

Din varful Vartopel, in continuarea crestei, la aprox 1-2 m de varf, se poate cobori dintr-un piton printr-un valcel spre varful Fantanii.  Pe Varful Fantanii si varful lui Adam se ajunge pe creasta, in conditii similare crestei Vartopelului (1B).

Urechile Iepurelui reprezinta singura portiune a crestei (parcursa in acest sens) care implica escalada. Prima Ureche pleaca pe o piatra inclinata, fara prize (se merge la aderenta, in picioare), are 2 pitoane de asigurare. Poate fi parcursa dificil daca stanca este umeda (pentru ca este exterm de aluncoasa). Dupa prima Ureche, se rapeleaza pana la baza celei de-a doua urechi – care este ceva mai usor de parcurs, iar de la mijloc are chiar un cablu de care te poti tine. A doua Ureche are spituri de rapel in partea superioara, usor de identificat si safe.

Deja dupa Urechile Iepurelui intram in a 2a jumatate a crestei. Singurele zone usor dubioase au fost cele cu iarba umeda.

Rapelul final…

Se ajunge usor in zona finala de rapel din Varful Portitei, spre Portita Arpaselului. Rapelul se face din 2 spituri legate printr-un lant – atentie, desi lanturile sunt orientate spre dreapta crestei (cum te uiti la stanca/perete), rapelul se face pe partea stanga, dupa tanc (se poate vedea din poze). Lungimea rapelului veti gasi alte 2-3 zone de regrupare/rapel. Noi am folosit o coarda de 80 m si am facut rapelul din 2 bucati. Pentru corzi mai mici, coborarea se va face din 3 sau chiar 4 rapeluri succesive. Recomand sa aveti dispozitive pe care sa le puteti folosi in cazul in care e nevoie sa urcati pe coarda.

Din Portita Arpasului am coborat o portiune pe zapada si grohotis (se pot folosi coltari) destul de abrupta si solicitanta, pana ne-am intersectat cu traseul marcat. Mai departe, se poate cobori direct in vale sau se poate ocoli pe traseul marcat pana la refugiu si pe poteca marcata.

Echipament

  • Coarda 80 m (e ok si de 60 m)
  • Bocanci cu talpa rigida (eu am mers cu bocancii de iarna)
  • Ham + zelb/anou + prusik
  • Casca
  • Reverso sau dispozitiv de coborare/filare
  • 2 frienduri + 2 nuci + 4 anouri cu carabiniere (bucle de alpinism, cum le spun eu – care se pot lungi)
  • Lucruri personale, mancare si apa (dupa refugiul Fereastra Zmeilor nu mai exista surse de apa)
  • Geaca goretex – nu stii cand te loveste o rafala de vant sau ploaia. E destul de instabila vremea in creasta.

Trackul GPS a fost inregistrat cu ceasul Suunto Spartan Ultra si il puteti gasi aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}