De ceva timp tot ‘vanez’ creasta Pietrei Craiului, iar in acest weekend i-a venit randul.
Intentia era sa facem creasta de la Nord la Sud cu oprire peste noapte in refugiu. Din pacate, vremea pentru duminica nu s-a anuntat prea buna.
Asa ca am decis sa facem atat cat putem intr-o singura zi.
Plecarea a fost de la Fantana lui Botorog, prin Curmatura – portiunea de traseu de incalzire. De la cabana Curmatura (unde ne-am oprit pentru a ne face rezervele de apa – pe creasta nu veti mai intalni nicio sursa de apa, asa ca recomandarea mea este sa luati 2-3 litri dupa voi pentru ca traseul este lung) am pornit spre vf Turnu (1923 m) – cum iesi din cabana, la cativa metri spre stanga gasesti indicatoarele spre varf. Urcarea este destul de abrupta pana in zona de belvedere unde traseul se split-uieste – spre Piatra Mica si Turnu.
Dupa aceasta zona cu peisaje superbe incepe o portiune tehnica de catarare pe stanca, asigurata cu cabluri (insa nu pe toate portiunile). La finalul catararii, realizezi ca ai lua-o oricand de la capat pentru peisajul senzational.
De aici incepe traseul pe creasta – spre varful Ascutit si La Om (2238m).
Este un traseu foarte bine marcat (bulina rosie), insa presupune ceva aptitudini de catarare pentru ca este 90% mers pe stanca (urcare si coborare). Urmatoarea oprire a fost la refugiul Ascutit cu privelisti minunate. Drumul spre varful La Om (2238 m) a fost usor anevoios pentru ca 2 dintre partenerii de traseu obosisera, iar urcarile si coborarile pe stanci au creat, pe alocuri, o usoara panica.
Dupa inca aprox 3 ore de mers, am ajuns la varful La Om. De aici, am coborat spre refugiul Grind – o coborare dificila – abrupta, pe pietris – insa cu o vedere superba catre creasta din spate. Dupa refugiul Grind (care nu era intr-o stare excelenta la interior, din pacate) am coborat spre La Table si mai departe spre Prapastiile Zarnestilor. Aceasta portiune de traseu a fost lejera si placuta. In zona La Table am gasit un mic izvor pentru alimentarea cu apa.
Durata totala a traseului a fost de aproape 13 ore – cu tot cu opriri pentru peisaje, mancat, panica pentru catararea pe stanca sau dez-catararea 🙂
Ceasul a inregistrat :
- 75% nivelul oxigenului pe varful La Om (2238m )
- Aproape 3500 calorii arse
- Diferenta de nivel 1900 m
- Recovery time 120 h







