iulie 25

0 comments

Creasta Fagarasului de la Vest la Est – trail running, 100km, 6500 m D+, 16-17 iulie 2021

Creasta Fagarasului 16-17 iulie 2021 (imagini cu portiunile din traseu & echipament & GPS tracks , la final)


Muntii au fost si sunt pentru mine cel mai safe lacas … pentru corp, pentru suflet si pentru minte. Este locul in care ma simt protejata si ghidata, chiar si atunci cand traversez cele mai abrupte creste sau sunt in pereti.
Pentru ca protectia se simte in suflet, nu in minte. Si protectia este atunci cand esti cel mai aproape de Creator, de cei de ‘acasa’ pentru suflet.

<img draggable=100 km @ peste 2300 m mare parte din ei si 6500 m D+ <img draggable=

<img draggable= CUM A FOST?

Nu stiu sa spun in doar cateva cuvinte cum a fost… a fost mult, amazing, greu, usor, sustinut, cu iubire, cu intelegere, cu muuuuulta ghidare de Sus.
Insa ce pot sa va spun for sure este ca TREBUIE sa se aseze toate lucrurile perfect ca sa poti face creasta in doua zile : vremea, corpul, psihicul, timpul, ursii, soarele, vantul, partenerul – toate trebuie sa fie intr-un tandem perfect si nu prea exista loc de eroare.


Cum am abordat?

<img draggable= rucsac light de 15 l care a avut aproximativ 6 kg (apa, mancare, sac bivuac, pufoaica, jacheta vant,tricou de schimb, medicamente basic, frontala, telefon) si incaltari de #trailrunning – usor anevoioase pe Custura Saratii si in zone tehnice, dar m-am simtit safe

<img draggable= plecat la 4 dimineata din Turnu Rosu cu plan de exit, in caz de nevoie prin Suru, Barcaciu, Negoiu, Balea, Podragu, Vistea, Sambata

<img draggable= mers rapid (nu a intrat alergare caci rucsacul era greu si punea presiune pe genunchi) 16 ore prima zi si 13 a doua zi.

<img draggable= innoptat la Podragu, insa optiuni decente sunt si refugiile din Fereastra Zmeilor sau Vistea

<img draggable= Cu atentie la sursele de apa – multe portiuni fara izvoare in creasta.


Sunt recunoscatoare infinit ca mi-a fost data ocazia sa parcurg acest colt de Rai <img draggable=

Asa incepe creasta Fagarasului -Magnificul Fagaras <img draggable=<img draggable=
<img draggable=Surse de apa:

<img draggable= Inainte de Manastirea Turnu, pe stanga – e imposibil sa ratezi izvorul 

<img draggable= Dupa Chica Pietrelor, fix in poteca, cateva izvoare cu apa buna

<img draggable= Izvoare sezoniere pe curba de nivel in dreptul Varfului Suru

<img draggable= Scara – Nu am coborat, insa multi spun ca sub refugiu poti gasi un izvor. Nu il pot confirma.

<img draggable= Inainte de lacul Avrig, pe langa poteca, pe abruptul ce il coborati, tasneste un izvor – recomand sa alimentati aici pentru ca pana la Caltun nu mai este nicio sursa de apa sigura. Posibil sa gasiti izvoare sezoniere, insa noi nu le-am gasit anul acesta.


Dupa aproximativ 2 ore de la plecarea din Turnu Rosu, un drum forestier de vreo 4 km, urmat de o padure destul de salbatica in care se cere sa fluieri si sa mergi (just in case <img draggable=), incepi sa vezi rotunjimile culmilor inalte.

Treci de jnepenis, mai furi cate o afina <img draggable= , dar nu te opresti sa te saturi caci nu e timp, treci de stana de sub Chica Pietrelor si apare … in splendoarea lui. Magnificul, maretul Fagaras.


Ti se pare infinit si imposibil de strabatut… vezi varfurile nervoase din zare, dincolo de Suru cel domol.
Si incepi sa mergi…. Stii ca trebuie sa faci pasii lungi, rapizi si desi, sa respiri profund si din cand in cand sa bei o gura de apa.


Si pornesti la drum… un drum al sufletului <img draggable= Intai spre Suru pe o curba de nivel, apoi Budislavu care te intampina cu o urcare serpuita zdravana de 250 m D+. 

***************

Dupa celebrul Budislavu @ 2343 m urmeaza …


<img draggable= Ciortea @ 2427 cu celebrul lac Avrig @ 2007 m si abrupturile lui dementiale – ma uitam la fetele friabile si-mi venea sa zbor pana la ele <img draggable=


<img draggable=Garbova si Scara @ 2306 m care deja incep sa-ti aminteasca bine de tot ca esti la peste 2300 m si vegetatia din ce in ce mai rara, deci si oxigenul. Muschii incep sa tipe putin <img draggable=


<img draggable= si usor de apropii de Serbota @ 2331 m de unde incepi sa simti ca Negoiu e aproape (dar nu chiar) si te gandesti cat de expusa este Custura Saratii, dar inima incepe sa bata tare tare – de entuziasm, de bucuria frumusetii ce ti se arata.

***************

Urmatoarea portiune dupa Negoiu <img draggable= Caltun – Laitel – Saua Paltinu – Lacul Capra – Fereastra Zmeilor – Podragu
<img draggable=Surse de apa:

<img draggable= Lacul Caltun – un izvor pe stanga lui

<img draggable= Lacul Capra – izvor tot pe stanga lacului

<img draggable=Inainte de Fereastra Zmeilor diverse izvoare sezoniere

<img draggable= Podul Giurgiului – izvor in poteca

<img draggable= Izvor la cabana Podragu

<img draggable= Aceasta portiune mi se pare zona critica a traseului – cumva, simt ca dupa ce treci de Negoiu si reusesti sa urci si Laitelul sa ajungi la Capra, esti  salvat. Chiar daca vine ploaia sau cedezi fizic, traseul devine mai prietenos si ai solutii care te pot intarzia, insa iti permit sa continui pana la capat.


Si asa a fost si pentru noi. Clau a avut un moment mai dificil pe Negoiu care m-a facut instant sa regandesc tura – ma intrebam daca oprirea va fi la Caltun, la Balea, la Fereastra Zmeilor sau Podragu/Vistea sau chiar va fi nevoie sa ne retragem.


Din fericire, la Capra a inceput sa imi spuna povesti si am stiut va vom reusi.

<img draggable=Se anuntase si ceva ploaie in zona Negoiu – Caltun. Eram usor grabita si excesiv de atenta cu norii, pentru ca anul trecut m-a prins ploaia exact la Caltun si a fost nevoie sa ma retrag. Cum, de acolo de Sus <img draggable= ni s-au deschis caile sa continuam.
<img draggable=Recomand cabana Podragu pentru sedere peste noapte in tura de Creasta din cateva motive:

<img draggable= este un loc mult mai comod pentru dormit decat refugiul

<img draggable= puteti manca si gasiti sucuri (noi am avut mancare la noi, eu sunt glutenfree si nu gasesc mai niciodata la cabane ceva potrivit)

<img draggable= este mult mai cald. In refugii cred ca sunt putine grade peste 0 noaptea.

Cam aici s-a incheiat prima zi pentru noi in Creasta Fagarasului – am fost fericiti ca am ajuns pe lumina si ne simteam amandoi bine, fericiti ca am fost ghidati sa ajungem pana la Podragu si asta ne-a ajutat sa ne odihnim foarte bine.

***************

Dimineata am pornit la 6 in traseu, am prins rasaritul printre crestele marete. Urmeaza o portiune lunga fara surse de apa, asa ca recomand sa va alimentati bine.
<img draggable=Surse de apa:

<img draggable= Cabana Podragu

<img draggable= Zarna – in dreapta traseului se coboara 5 minute si ajungeti la izvor. Noi nu am coborat, urma in 50 minute un izvor fix in poteca. Nu recomand sa beti din lacuri.

<img draggable= In poteca, la 40-50 minute de Zarna, urmeaza o serie de izvoare pe care le veti gasi in poteca, se indesesc si, oricum, efortul scade, culmile sunt extrem de domoale si pulsul nu mai creste asa tare 🙂

Singura urcare mai agresiva este cea pe Vistea, apoi urmeaza urcari mult mai domoale si curbe de nivel. Muschii incep sa se simta, dar dupa ce ai trecut de cei 4500 m D + ai primei zile, urcarile din ziua doi sunt mult mai prietenoase.
Traseul de la Comisu spre Rudarita a fost marcat recent si nu mai exista pericol de ratacire. In schimb, recomand sa aveti fluier la voi pentru ursi – este o zona destul de salbatica.

***************

Echipamentul:

 • Rucsac 15l pentru tura de 2 zile cu sac de bivuac 
 • Ceasul Suunto 9 Peak
 • Bete de alergare – am folosit Scott Rc 3 part, foarte utile pentru ca se pot strange pe coborari
 • Incaltari alergare : Hoka Challenger (am renuntat la SpeedGoat pentru ca mi se par mult mai usor Challenger si au fost foarte ok)
 • Sosete schimb
 • Folie/jacheta ploaie
 • Manusi subtiri (pt protectie frig)
 • Buff
 • Tricou schimb
 • Polar
 • Pufoaica
 • Caciula/bentita
 • Recipient/flaskuri apa 1.5l
 • Batoane+ mancare
 • Saruri /electroliti
 • Crema soare
 • Folie supravietuire
 • Sac bivuac – se cere si la cabana
 • Frontala cu baterii schimbate
 • Power bank mic + telefon + cablu
 • Servetele umele + uscate
 • Cordelina si o mini caraba – just in case 
 • Bani
 • Masca (covid thing)
 • Ochelari
 • Personal stuff – periuta, deo
 • Medicamente – basic, cate 1 din fiecare
 • Banda kinesiologica

***************

GPS Track:

 • Ziua 1 Turnu Rosu – Podragu aici
 • Ziua 2 Podragu – Plaiul Foii aici

 

Daca aveti nevoie de informatii, imi puteti scrie un email la adresa love @ inspiria.ro

Plecarea din Turnu Rosu pana in golul alpin, pe curba de nivel din dreptul Varfului Suru si vedere spre Budislavu.

Portiunea Budislavu - Ciortea si lacul Avrig - Varful Scara - Varful Serbota

Portiunea Custura Saratii - Negoiu - lacul Caltun - Laitel - Balea / saua Paltinu - lacul Capra - Fereastra Zmeilor - Podragu

Portiunea Cabana Podragu - Vistea - Moldoveanu - Galasescu Mare - Sambata - Urlea - Dara - Zarna - Ludisoru - Bratila - Comisu - Rudarita - Plaiul Foii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}